Ugrás a tartalomra

Grassalkovich palota

leguan küldte be July 1, 2012 időpontban
Hely/kategóriák
Létrehozás
1730
Létrehozás intervallum
- 1735

A Hatvani  (1894-től Kossuth  Lajos) utca elején, a  Ferences templommal átellenben, a későbbi Dreher-palota helyén  korábban a Grassalkovich-palota állt. A 18. századi Pest főúri építtetői között az elsők között volt Grassalkovich Antal, a tábla (a legfőbb bírói testület) elnöke. 1730-1735 között épült városi palotája, a 19. század végén bekövetkező lebontásáig Pest legszebb palotájának számított.

Az egyemeletes épület középrészét egy öttengelyes rizalit alkotta, melynek fő dísze az összekapcsolt kapuzat és az erkély motívuma volt. A kaput kétoldalt oszlopokon álló atlaszok kísérték, s egyúttal tartották az előrehajló, törtvonalú erkélyt. Az emeleti pilaszterek az épület rangját jelzik, de lefelé keskenyedő törzsük, fejezeteik virágdísze, az ablakszemöldökök erőteljes maszk- és növényi motívuma komolyság helyett derűs összképet mutattak.

E gyönyörűségesen szép épület Mária Terézia korában élte fénykorát, azután egy évszázad mulva az Első  Magyar Iparbanknak, majd a budapesti főpostának, később a rendőrfőkapitányságnak adott otthont.

Tervezője és építője Mayerhoffer András (1690-1771) Ausztriából idetelepülő építőmester volt, a hazai barokk-rokokó építészet egyik legtehetségesebb képviselője, a jellegzetesen magyarországi barokk kastélytípus megvalósítója. Számos alkotása közül való pl.: Gödöllő – Grassalkovich-kastély, Pest – Péterffy-palota (Százéves Vendéglő épülete), Egyetemi templom,  Szerb templom, Szentendre – Blagovestenszka templom.

Tervezte
Mayerhoffer András
Cím

Kossuth Lajos utca 2
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok